Reflektioner

Ta vara på ögonblicket

Nu blir luften krispigare och löven blåser för vinden och vintertiden är här. Då gäller det för mig att plocka fram minnen som värmer som detta sensommarminne. Att få vara ute i naturen och följa årstidsväxlignarna är läkande. När jag åkte på en skogsväg i augusti, fick jag syn på dessa älgar. Det var stort och jag sög in ögonblicket när vi tittade på varandra. De där stunderna som kanske varar några sekunder, kan bli sådana fantastiska minnen senare. Att stanna upp och ta in ögonblicket ger många stunder av härlig känsla senare. Det är mitt sätt att tanka energi. Hur gör du?

Oroliga tider

I dessa Coronatider är det lätt att bli stressad. Hur förhålla sig till allt? Jag slukade all information i början , men började sedan känna

att jag måste ta paus från alla nyheter och göra saker jag mår bra av.

Att lyssna på böcker , att gå ut och gå och att göra de där sakerna som aldrig blir av, men pockar på uppmärksamhet.

En sådan där vacker vårdag passade jag på att plantera om mina blommor och nu ger de nyplanterade och fräscha krukväxterna mig

mycket glädje och energi.

Att göra saker som man mår bra av tänker jag är ett bra sätt att hålla stressen borta. Att njuta av nuet och njuta av små goda stunder.

Vikten av uppmuntran

Häromdagen fick jag ett besked som var motigt och tog all min kraft. En person som jag träffade samma dag snappade upp detta som egentligen var osagt.

Dagen därpå kom vederbörande och överraskade mig med en bukett tulpaner med orden “du behövde muntras upp”. Jag blev hur glad som helst och nu när jag skriver detta flera dagar senare ryser jag fortfarande av välbehag vid tanken. Jag blev så otroligt glad.

Så viktigt det är att vi bryr oss om varandra och även kan läsa mellan raderna och se varandra behov.

Jag gör det så gott jag kan och om inte annat ger jag många ett leende.

Hur gör du?

 

Att välja spår

November, mörkt kall och regnigt – brrr. Hur många är vi inte som tänker så. Vi skapar ett spår som inte är så lätt att ändra. Tänk om vi skulle byta perspektiv och se det från ett annat håll.

November – en månad när lugnet lägger sig, det är tillåtet att sitta i fåtöljen eller soffan och läsa eller titta på något. Det är en månad när vi kan tända ljus och njuta av skenet.

Blir det någon skillnad i dig när du byter perspektiv?

Vad annat i ditt liv finns det där du kan välja perspektiv, till exempel det går inte  – skulle det gå att växla spår och tänka hur kan jag göra annorlunda?

Om jag gör eller tänker på samma sätt får jag samma resultat, så varför inte ta chansen och växla spår!

Jag kommer ihåg att jag såg ett ordspråk uppsatt där det stod Förbanna inte mörkret – tänd ett ljus i stället.

Rött eller grönt ljus för dina planer?

Vem ger rött eller grönt ljus för dina planer? Du har säkert ibland bestämt att detta ska göras , men sedan blir det som att det lyser rött.

Vad är det som händer? Är det din inre röst som säger stopp? Ofta är vi alldeles för stränga mot oss själva.

Tänk om vi skulle säga mer ja till våra tankar och planer. Vad skulle hända om du skulle ge dig mer positiva omdömen? Prova att ge dig själv beröm.

Jag ger mig mig beröm och säger högt till mig själv “Det där gjorde jag bra”! Det känns bra och jag boostar mig själv.

Prova att ge dig och dina planer mer grönt ljus och du ska se att det blir skillnad.

Lycka till

 

När det inte blir som man tänkt

Det var en härlig söndag och vi var på landet. Om några dagar skulle vi åka till solen och värmen.

Men plötsligt där på gården förändrades planerna. Det blev färd till akuten och sjukhusvistelse för min man. Det blev limbo, jag visse inte mycket. Jo, jag visste att det inte var tal om liv och död, men ett ingrepp skulle göras. Planer revs upp och nya gjordes. I detta fall är det naturligtvis inget att gräma sig över, det fanns inget annat val. Det jag kan välja är hur jag förhåller mig till det nya.

Nu blir det mer obokad tid, jag var hemma och kunde bli firad på Mors dag, njuta av ljusa försommarkvällar och underbart färgsprakande himmel

och jag ger mig tid att koppla av även om vi är på hemmaplan där så mycket pockar på.

För mig gäller att se vad jag kan vinna på det än att se vad jag förlorade.

Jo, maken mår bra nu.

 

 

Tid att släppa gammalt och få ny energi

Våren nalkas och ljuset kommer. Jag tror många känner igen sig att det ska vårstädas och rensas.

Det gör jag med och just nu håller jag på att ta bort gammalt för att få mer plats och luft. Saker som har legat länge och bara samlat damm eller dåliga samveten som aldrig blir åtgärdade som att läsa gamla anteckningar eller böcker, för att inte tala om sparade artiklar mm. Jag har också rensat bland gamla jobbpapper som jag absolut inte behöver längre och jag känner mig mycket lättare! En del av det jag slängt har hållit mig tillbaka.

Vi kan även lätta på det vi bär på.  Jag vågar säga att alla har något som tynger oss och som vi inte släpper, en sorg som vi egentligen inte är medvetna om . Det kan vara en oförrätt som  jag har varit med om för länge sedan eller en förlust av annat slag. Ett sätt att lätta på bördan  är att gå handlingsprogrammet i sorgbearbetning och få känslomässig läkning. Det jobbar jag med och erbjuder individuell sådan.

 

Att förhålla sig till tekniken

Ibland när jag ska göra saker på datorn eller här på sidan, kan mitt tålamod prövas.

Plötsligt ser det inte ut som det gjorde när jag slutade förra gången. Jag kan känna hur hela kroppen reagerar på stress och hur energin strömmar bort. Vad är det som gör det, är det detta att inte behärska situationen, att ha noll koll?  Då gäller det att förhålla sig och ha is i magen tills hjälp kommer. Visst kan jag förbanna situationen och börja trycka på alla knappar, men har insett att det inte hjälper.Det bästa har jag märkt är att gå ifrån, vänta ut och passa på att göra annat i väntan på hjälp

Känner du igen dig? Hur gör du?

Nu börjar 2019

Nytt år – nya förväntningar. Ett tomt ark som ska fyllas – med vad?

För att jag ska komma på spår och få struktur på min tillvaro skriver jag dagbok.

Först på morgonen, då kan jag tänka igenom dagen och för mig blir det direkt klarare

vad som förväntas av mig och på något underligt vis justerar jag min instsällning till

dagen. Då kan jag också upptacka saker som jag glömt att jag ska ta tag i. Jag är på spår!

Det tar inte många minuter och jag märker att då jag inte gör det blir det inte lika bra.

Det är en vana som jag ska behålla. På kvällen sammanfattar jag dagen och ser oftast att det

skrivit har jag gjort och om det är något jag kunde gjort annorlunda skriver jag ner det.

Då är det ute ur systemet och jag somnar lättare.

Nu ser jag fram emot ett spännande 2019.

Hur gör du för att komma på spår?

God fortsättning på 2019 önskar jag dig.

 

Att ta hjälp av andra är en styrka

Hösten har lagt sig över naturen. Fälten är bleka och lite grå-beige och mörkret har kommit. . Nu lägger sig tystnaden och lugnet över nejden. Då kommer möjligheter till reflektion då den lugnare årstiden kommer. Ibland dyker tankar upp som fastnar och inte vill ge vika. Det blir till ett ältande. Jag tänker samma tankar och spåren blir djupare. För att få perspektiv sätter sig några och skriver, andra vill hellre prata med någon. Jag har mött många människor som tycker att det är otroligt skönt att få säga vad de tänker och ha någon som lyssnar på dem. Det finns hjälp att få, t.ex coaching , handledning eller sorgbearbetning. Ensam är inte stark, ta hjälp av andra.